Ramune – dla smaku czy dla butelki?!Kocham popkulturowe produkty spożywcze! Nie dlatego, że są wybitnie smaczne lub niesamowicie zdrowe, ale dlatego, że znoszą horyzonty… Kto by pomyślał, że coca-cola będzie mi się kojarzyć ze świętami Bożego Narodzenia, warholowska puszka zupy, będzie produktem „regionalnym” kupionym podczas pierwszych zagranicznych podróży, a pierwsze zakupy w Tajlandii zdominują Pocky we wszystkich możliwych dostępnych wówczas smakach…
No cóż… to zamiłowanie do kultowych produktów spożywczych musiało w końcu zaowocować całą gamą smaków nieśmiertelnej japońskiej oranżady – tytułowej Ramune. Jak każda oranżada / lemoniada Ramune jest pieruńsko słodka i występuje w tylu smakach, co i kolorach. Sama w sobie nie jest moim ulubionym napojem, ale radości z otwierania butelki typu Codd nikt mi nie odbierze.
Oranżada do Japonii trafiła z z Anglii w połowie XIX wieku. Dla Japończyków słowo „lemoniada” było niemalże niemożliwe do wymówienia, stąd i nowa nazwa dla napoju – Ramune (Ra mu ne). Choć sama oranżada w smaku dość przypomina europejski pierwowzór, to nabrała cech typowo japońskich (np. lemoniada o smaku wiśni Sakura lub cytrusów Yuzu), a także (albo przede wszystkim) doczekała się niecodziennego opakowania.
To właśnie opakowanie (butelka typu Codd) z niecodziennym kapslem, dała japońskiej lemoniadzie „popkulturowe życie”. Specyficzny sposób jej otwierania zaznacza się w komiksach, mangach, grach komputerowych, czy kreskówkach.
Butelka z grubego szkła, o niecodziennym kształcie, z nietypowym przewężeniem w szyjce to pierwsze co wyróżnia Ramune spośród wszystkich innych oranżad Świata :)!
Butelka ramune zamknięta jest marmurową kulką, którą należy do wnętrza butelki wcisnąć dołączonym kapslem. Kulka zatrzymuje się na przewężeniu butelki w tzw. szyi Codda (nazwanej tak wdzięcznie od nazwiska wynalazcy wyjątkowej butelki). Podczas picia, przy znacznym przechyleniu butelki, marmurowa kulka wraca z powrotem do górnej części butelki (jakby „ustnika”), zamykając go i zapobiegając wylaniu napoju.
W naszej ofercie znajdziecie szereg smaków ramune – od klasycznej, przez jagodową, truskawką, o smaku owoców liczi, czy wiśni Sakura.
Spróbujcie i oceńcie sami: „dla smaku, czy dla butelki?” :)!
Opublikowano w: Drinki i Napoje z Całego Świata, Kuchnia Japońska
Kocham popkulturowe produkty spożywcze! Nie dlatego, że są wybitnie smaczne lub niesamowicie zdrowe, ale dlatego, że znoszą horyzonty… Kto by pomyślał, że coca-cola będzie mi się kojarzyć ze świętami Bożego Narodzenia, warholowska puszka zupy, będzie produktem „regionalnym” kupionym podczas pierwszych zagranicznych podróży, a pierwsze zakupy w Tajlandii zdominują Pocky we wszystkich możliwych dostępnych wówczas smakach…
No cóż… to zamiłowanie do kultowych produktów spożywczych musiało w końcu zaowocować całą gamą smaków nieśmiertelnej japońskiej oranżady – tytułowej Ramune. Jak każda oranżada / lemoniada Ramune jest pieruńsko słodka i występuje w tylu smakach, co i kolorach. Sama w sobie nie jest moim ulubionym napojem, ale radości z otwierania butelki typu Codd nikt mi nie odbierze.
Oranżada do Japonii trafiła z z Anglii w połowie XIX wieku. Dla Japończyków słowo „lemoniada” było niemalże niemożliwe do wymówienia, stąd i nowa nazwa dla napoju – Ramune (Ra mu ne). Choć sama oranżada w smaku dość przypomina europejski pierwowzór, to nabrała cech typowo japońskich (np. lemoniada o smaku wiśni Sakura lub cytrusów Yuzu), a także (albo przede wszystkim) doczekała się niecodziennego opakowania.
To właśnie opakowanie (butelka typu Codd) z niecodziennym kapslem, dała japońskiej lemoniadzie „popkulturowe życie”. Specyficzny sposób jej otwierania zaznacza się w komiksach, mangach, grach komputerowych, czy kreskówkach.
Butelka z grubego szkła, o niecodziennym kształcie, z nietypowym przewężeniem w szyjce to pierwsze co wyróżnia Ramune spośród wszystkich innych oranżad Świata :)!
Butelka ramune zamknięta jest marmurową kulką, którą należy do wnętrza butelki wcisnąć dołączonym kapslem. Kulka zatrzymuje się na przewężeniu butelki w tzw. szyi Codda (nazwanej tak wdzięcznie od nazwiska wynalazcy wyjątkowej butelki). Podczas picia, przy znacznym przechyleniu butelki, marmurowa kulka wraca z powrotem do górnej części butelki (jakby „ustnika”), zamykając go i zapobiegając wylaniu napoju.
W naszej ofercie znajdziecie szereg smaków ramune – od klasycznej, przez jagodową, truskawką, o smaku owoców liczi, czy wiśni Sakura.
Spróbujcie i oceńcie sami: „dla smaku, czy dla butelki?” :)!
Opublikowano w: Drinki i Napoje z Całego Świata, Kuchnia Japońska