Bez karkówki… czyli przepis na rarytasową rybkę z grilla!

Sezon grillowy trwa w najlepsze… brzuch pełny kiełbas, kaszanek, szaszłyków i niezliczonych kilogramów karkówki dopomina się zmiany! Jak najprędzej :)!

Grillowane warzywa królują na naszych rusztach już od dawna uzupełniając klasyczne mięsne uczty… ryba znacznie rzadziej… Sądzę, że każdy kto kiedyś próbował zgrillować całą rybę, wie że to sztuka :). Mięso powinno pozostać soczyste, a ryba w całości. Klucz do sukcesu?! Feedback jak ze smażenia steka – najważniejsze nie dotykać, przesuwać, sprawdzać, odwracać po 5 razy, No i oczywiście nie trzymać jej zbyt długo na ogniu!
Około półkilogramowa ryba potrzebuje na rozgrzanym grillu nie więcej niż 3-4 minuty z każdej strony. Co by zapewnić sobie sukces „rybnego pozostania w całości” warto zaopatrzyć się w ruszt do grillowania ryby – koszt rzędu 20 złotych, a ułatwi pracę – obiecuję!
Mamy dla Was rarytasowy turbo najprostszy przepis na grillowaną rybkę w śródziemnomorskim klimacie 🙂

Rarytasowa Rybka z Grilla (Dorada grillowana z ziołami, czosnkiem i cytryną)

Składniki:

Dorada około 400g (ale swobodnie możecie użyć innej półtłustej ryby – labraks / pstrąg / baramundi)
Świeże zioła (pietruszka / oregano / tymianek)
1/2 cytryny
2-3 ząbki czosnku
Sól* i grubomielony pieprz
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

– Rozgrzać grill (jeżeli używacie klasycznego węglowego grilla – ruszt ustawcie na 2/3 wysokości / gazowy grill na średnią moc)
– Rybę oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
– Skórę ryby ponacinać co około 2 cm (na każdym boku po kilka nacięć głębokości około 0,5cm)
– Rybę oprószyć solą i młotkowanym pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz)
– Wewnątrz ryby umieścić pęczek świeżych ziół, ząbki czosnku (w łupinach ale rozgniecione nożem) i dwa kawałki cytryny (pozostałą część zostawcie do skropienia). Na koniec całą rybkę wysmarować oliwą z oliwek.
– Tak przygotowaną rybę położyć bezpośrednio na rozgrzanym grillu lub wpierw załadować do wyżej wspominanego rybnego rusztu (przed użyciem ruszt do ryby także należy natłuścić), a dopiero potem na grill.
– Rybę grillujemy z każdej strony około 3 min. i gotowe :)!

Rarytasy życzą Smacznego!

*Efekt WOW Waszego dania zapewnią odpowiednio wybranego przyprawy np. zamiast zwykłej soli możecie użyć szlachetnego flor de sal – kwiatu soli morskiej, klasycznego lub czarnego z dodatkiem atramentu kałamarnicy. Jeżeli w daniu braknie Wam dymnego aromatu, problem rozwiąże wędzona sól w płatkach od Maldon :)!

Opublikowano w: Wpisy Różne

Dodaj komentarz

Musisz byćzalogowany aby opublikować komentarz.