Bazyliowe Mojito… czyli o tym, że może być za gorąco żeby jeść!

Nie wierzę, że to piszę, ale może być za gorąco, nie tylko żeby gotować, ale i jeść… (36°C w cieniu to już przegięcie, nawet dla ciepłolubnych stworzeń). Nawet myśli się o tylko o nawodnieniu… Skoro tak, a okazja całkiem piątkowa, to tym razem wracam do Was z przepisem na mojito inaczej.

Dużą estymą darzę ten wyjątkowy napój… drink obśmiewany co najmniej od dekady („modżajto dla mojej świni” to już zwrot popkulturowy), znienawidzony przez barmanów i serwowany niemalże wszędzie… Pewnie dlatego, że po prostu jest pyszny!

Pochodzący z Kuby przepis na wakacyjnego drinka wszech czasów , podobnież liczy sobie już przeszło 400 lat… I choć w świecie miksologii, a nie barmaństwa, zapewne i modyfikacje klasycznego mojito też są już raczej passe (nie oszukujmy się – nie są zbyt odkrywcze) to jednak drinki mają przede wszystkim sprawiać nam radość! A ten sprawia już od ponad czerech wieków, przywodząc na myśl zapach morza, widok karaibskiej plaży i po prostu smakuje wakacjami!

Według legend mojito ewoluowało z napoju pitego przez angielscy korsarzy – rumu z trzciny cukrowej w towarzystwie cukru i cytrusów, podobnież było także ulubionym drinkiem Ernesta Hemingwaya (potrzebujecie lepszej rekomendacji?!).

 Bazyliowe Mojito by Rarytasy i Wino

Składniki:

  • 50 ml białego rumu
  • 1/2 limonki*
  • 2 łyżeczki brązowego cukru demerara
  • bazyliowe listki – wg uznania, ale musicie ich użyć więcej niż mięty w klasycznym wariancie tego drinka
  • kruszony lód
  • woda gazowana

Limonkę umyć, pokroić na ćwiartki i wrzucić do wysokiej szklanki (long drink).  Dodać cukier i dokładnie ugnieść. Dodać listki bazylii i znowu ugnieść. Do szklanki wyspać lód (do około połowy wysokości), wlać rum i znów lód – całość wymieszać. Szklankę uzupełnić wodą gazowaną i delikatnie zmieszać.

Dekorację zostawiam Waszej inwencji twórczej, ale jest tak gorąco… że swobodnie możecie ją pominąć :)!

*dla leniuszków w naszym sklepie już wyciśnięty sok czeka w szklanych buteleczkach od Casa Rinaldi (1/2 limonki zastąpcie około 30-40ml soku).

Dodaj komentarz

Musisz byćzalogowany aby opublikować komentarz.