Salsa verde od Clemente Jacques to popularny meksykański sos / dip z zielonych tomatillo, zazwyczaj serwowany jest z nachosami, taco, quesadillami oraz jako dodatek do różnych dań kuchni meksykańskiej. Jest to mieszanka drobno pokrojonych lub zbindowanych warzyw i ziół, w zielonym kolorze (stąd nazwa).  która nadaje potrawom wyjątkowy smak. Klasyczna salsą verde sporządzona jest z „zielonych pomidorów” tomatillo, chile jalapeno lub chili serrano, czosnku, cebuli, kolendry oraz przypraw zależnych od gustu i tradycji rodzinnych kucharza. Podawana jest jako dodatek do tacos, sopes,  quesadillas, tostadas, zup, enchiladaschilaquiles i huevos divorciados, mięsa pieczonego, czy gulaszu. Salsa Verde jest także doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs, jej świeży, lekki smak doskonale równoważy tłustość mięsa i dymny posmak grillowania.

Waga netto: 370g

Skład: zielony pomidor tomatillo, woda, chile jalapeńo, cebula, przyprawy, sól jodowana, kolendra, ocet vinegret trzcinowy, czosnek w proszku, zagęszczacze (guma ksantanowa, guma arabska, karagen lub guma guar), kwasek cytrynowy, benzoesan sodu, sorbinian potasu.

Wartość odżywcza / 100g: wartość energetyczna 28 kcal (117 kJ), tłuszcz: 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany: 4g (w tym cukry 2,8g), białko: 1,4g, sól: 0,728g.

Producent: Clemente Jacques

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Waga0,6 kg
Wymiary15 × 15 × 25 cm

Powiązane produkty