Jesienna Dyniowa Zupa wg Rarytasy i Wino

Jesień to czas kiedy z każdej strony atakują mnie „rozgrzewające” przepisy na dynie, kabaczki, zasmażane kapusty, pieczone jabłka, śliwki i gruszki… I to nie tak, że ich nie lubię, ale (bo jest „ale” w tym zdaniu) nie są to najciekawsze ze znanych mi przepisów, a próby ich „twistów” mnie dobijają.

Zupa dyniowa to już majstersztyk „nowoczesności”… w co drugim przepisie mleko kokosowe. Do mnie to połączenie raczej nie przemawia, słodkie raczej mdłe warzywo połączone z tłustym, też słodkawym mlekiem kokosowym? No chyba że za mlekiem kokosowym, idą też kopiaste ilości papryczki chilli…

Wniosek! Poniżej znajdziecie niezbyt odkrywczy, za to całkiem smaczny przepis na zupę dyniową (bez mleka kokosowego) za to z wędzoną papryką :)!

Photo by Cala on Unsplash

Składniki:

– 800g pieczonej dyni hokkaido (+/- 800g pieczonego miąższu z dyni otrzymamy z 1,5kg surowej),
– 1l bulionu (może być drobiowy albo warzywny),
– 2 cebule szalotki drobno posiekane,
– 3-4 ząbki czosnku posiekane
– 5cm kawałek imbiru obrany i starty
– 3 łyżeczki wędzonej, hiszpańskiej papryki (zależnie od gustu wybierzcie wariant słodki / ostry lub średnioostry)
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
– 1/2 łyżeczki za’ataru
– sól / pieprz do smaku
– oliwa z oliwek (3-4 łyżki)


Do przybrania:

– Pestki dyni prażone na patelni
– Kawałek świeżego sera feta

Przygotowanie:

  1. Pokrój dynię na kawałki (najlepiej na półksiężyce) i usuń z niej nasiona. Jeżeli używasz dyni hokkaido można ją jeść razem z upieczoną skórą, jeżeli innej odmiany usuń skórę dopiero po pieczeniu (wówczas miąższ da się łatwo oddzielić, a Ty nie będziesz walczyć z twardą skorupą, obierając dynię na surowo)
  2. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
  3. Przypraw pokrojoną dynię solą, pieprzem, za’atarem, a następnie wstaw do piekarnika i piecz aż będzie mięciutka.
  4. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy cebulę i czosnek, przesmażamy, aż czosnek zacznie pachnieć. Dodajemy wędzoną paprykę i starty imbir. Mieszamy.
  5. Upieczoną, wystudzoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy 2-3 min.
  6. W garnku łączymy zawartość patelni wraz z bulionem i blendujemy (bulion możecie dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji, ja zupy krem lubię gęste, ale nie przypominające konsystencją dipów, a nadal zupę :)).
  7. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Podajemy z pokruszonymi kawałkami dobrej fety, prażonymi pestkami dyni i odrobiną wędzonej papryki dla wzmocnienia jesiennego aromatu. SMACZNEGO!

Opublikowano w: Wpisy Różne

Dodaj komentarz

Musisz byćzalogowany aby opublikować komentarz.