Fregula czy Fregola?… czyli rarytasowy przepis na sardyński makaron!

Fregula to mój „biały kruk” wśród makaronów… Ukochany, niepowtarzalny, kojarzący się z wakacjami (niemal zawsze podawany w owocami morza, a trudno o bardziej urlopowe skojarzenie :)) i niedający się zastąpić niczym innym… Jasne, że taki prawie nigdzie niedostępny i trudny do zdobycia na „naszym rynku” produkt, musiał wcześniej czy później zagościć na rarytasowej półce 🙂 Cieszę się i dzielę super uniwersalnym przepisem na jego wykorzystanie w Waszej kuchni!

Fregula to regionalna forma makaronu pochodząca z Sardynii. Fregula di Sardegna (często błędnie italianizowana jako fregola) nazywana bywa smaczniejszym „kuzynem kuskusu” lub „sardyńskim kuskusem” i choć przypomina kuskus w kształcie, to fregula ma inną strukturę i powierzchnię (przed ugotowaniem jest szorstka, dzięki czemu lepiej wchłania smaki).

Porównywana jest także do północnoafrykańskiego Berkoukes (prawdopodobnie stanowiącego jej pierwowzór), czy bliskowschodniego Moghrabieh. Fregula jest ręcznie robiona z oczywiście pszenicy durum i wody, a następnie nacierana, aby uformować małe granulki makaronu. Fregula występuje w różnych rozmiarach, ale zazwyczaj jest formowana w kulki o średnicy 2-3 mm.  Makaron po uformowaniu jest suszony i opiekany, aby nadać mu orzechowy, pszeniczny smak.

Fregula to podstawa kuchni na Sardynii, od czasu kiedy liguryjscy nawigatorzy sprowadzili ją z Afryki Północnej. Klasyczna sardyńska fregula jest przygotowywana z owocami morza (krewetkami / mułami / małżami), często w sosie pomidorowym. 

Rarytasowy przepis na Sardyńską Fregulę:

Skład:

  • Fregula di Sardegna
  • Mule / małże / krewetki / lub np. gotowa mieszanka owoców morza / lub dla naprawdę leniuszków 🙂 gotowa mieszanka owoców morza w oleju (Insalata di mare)
  • 2 x cebula szalotka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Passata di pomodoro (około 350ml)
  • Bulion rybny / Bulion warzywny (około 800ml)
  • Czerwone wytrawne wino (150ml)
  • Natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • peperoncino
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem.
  2. Dodać posiekaną szalotkę, pokrojony w plastry czosnek, 1/2 łyżeczki pasty peperoncino
  3. Dodać wino (pozwolić mu odparować, w sensie alkoholowi 🙂 winny smak jak najbardziej pożądany!)
  4. Dodać passatę pomidorową i bulion
  5. Doprowadzić do wrzenia.
  6. Wsypać fregulę (tak, aby była całkowicie przykryta płynem) i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 13-15 minut (po tym czasie makaron powinien być jeszcze lekko twardy).
  7. W czasie gotowania makaronu przygotować na osobnej patelni owoce morza:
    1. (jeżeli przygotowujecie krewetki / gotową mrożoną mieszankę owoców morza) usmażyć na dobrej oliwie z oliwek z rozgniecionym ząbkiem czosnku, dodać masło 🙂
    2. (jeżeli przygotowujecie mule / małże) usmażcie w rondlu szalotkę, dodajcie masło, wino i natkę pietruszki, zagotujcie i wsypcie oczyszczone małże. Gotujcie pod przykryciem około 5min, aż do czasu kiedy się otworzą.
    3. Jeżeli korzystacie z gotowych owoców morza w oleju (Insalata di Mare) musicie ją tylko odsączyć rarytasowe leniuszki 🙂
  8. Dodać owoce morza do makaronu, razem podgrzać aby się połączyły
  9. Posypać natką pietruszki i gotowe 🙂 Smacznego!

Opublikowano w: Kuchnia Włoska

Dodaj komentarz

Musisz byćzalogowany aby opublikować komentarz.