Tom Khaa Gai – tajska klasyka czy zupa na kaca?!

Tom Khaa Gai – Galangalowa zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Aksamitna, nie nadto ostra, pysznie kokosowa zupa to z całą pewnością jedna z najlepiej rozpoznawalnych tajskich potraw na międzynarodowych stołach, w Polsce popularnie zwana „Tomka”.  Swój niesamowity smak zawdzięcza galangalowi (kłączu z rodziny imibrowatych), o wyrazistym cytrynowo-pieprzowym aromacie… Nazwę Tom Kha można dosłownie przetłumaczyć jako „gotowany galangal”, niemniej to nie jego obecność różni ją od jeszcze popularniejszej kuzynki – tajskiej zupy Tom Yum.

W tej klasycznej tajskiej zupie wyróżnikiem do niedawna był dodatek mleka kokosowego. Tradycyjnie Tom Kha Gai powstaje na jego bazie, zaś Tom Yum na bazie bulionu bądź wody. Cóż… nie zdziwcie się jednak, kiedy zamówiwszy Tom Yum w restauracji otrzymacie zupę zabarwioną mlekiem kokosowym…(wraz ze wzrostem popularności tajskiej kuchni, pojawiają się uproszczenia, a wyróżnikiem tajskich dań stał się właśnie kokos… całe szczęście, nie jest dodawany do Pad Tai… jeszcze 🙂 ).

Galangal w smaku i zapachu znacznie różni się  od imbiru, więc jeżeli nie musicie nie stosujcie ich zamiennie. Ważne! Kłącze galangalu jest twardsze i bardziej zwarte niż imbiru. Z tego powodu koniecznie uważajcie przy jego krojeniu (co by oszczędzić palce). Po ugotowaniu plastry galangalu przypominają kawałki drewna, zatem podobnie jak w przypadku trawy cytrynowej i liści limety kaffir są dodatkiem aromatyzującym zupę, nie do zjedzenia :)! Oczywiście Tajowie podadzą Wam zupę z niejadalnymi dodatkami, które samodzielnie będziecie usuwać z miseczki, niemniej dla własnej wygody, kiedy nie zależy Wam na „kulturowej poprawności” możecie je usunąć przed podaniem :).

Tom Khaa Gai to zupa bazująca na kremowym, tłustym mleku kokosowym, z dodatkiem soku z limety – nic dziwnego, że obok ostrej i kwaśnej Tom Yum, zyskały miano najlepszych na kaca (trochę jak nasz żurek i kwaśnica). W tajskiej wersji zupy galangalowej znajdziecie kolendrę, w laotańskiej koperek (dziwne? hmm… koperek Tajowie określają mianem Phak Chi Lao – laotańskiej kolendry… może tu szukać logiki 🙂 )

Zasadniczo Tom Kha może bazować na różnego rodzaju „mięsie” / dodatku białkowym i tak:

  • Tom Kha Gai – kurczak
  • Tom Kha Pla – ryba (sum)
  • Tom Kha Ta Le – owoce morza
  • Tom Kha Het – grzyby
  • Tom Kha Taohu – tofu.

Rarytasowy przepis na idealne Tom Kha Gai

Składniki:

– Pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski 400g
– Mleko kokosowe 800 ml
– Bulion z kurczaka / woda  800 ml
– Pasta Tom Kha (gotowa lub własnej produkcji :)*) 2 łyżki stołowe
– Trawa cytrynowa 2 łodygi (rozbite trzonkiem od noża)
– Galangal pokrojony w plastry (kawałek około 8 cm – pokrojony w plastry około 0,5cm)
– Liście limonki kaffir 8-10 szt.
– Papryczka chilli bird’s eye drobno posiekane 2 szt.
– Pochwiaki (grzyby słomiane) / Pieczarki pokrojone w ćwiartki 150g
– Sok z limonki
– Sos rybny do smaku około 3-4 łyżki stołowe
– Cukier palmowy do smaku około  2 łyżki stołowe
– Kolendra tajska (świeże liście do przybrania)

Opcjonalnie:

– Cukinia pokrojona w półplasterki (nieduża)
– Szalotki drobno posiekane (3 szt.)

Przygotowanie:

    • Zagotuj bulion lub wodę wraz z mlekiem kokosowym i pastą Tom Kha, a następnie doprowadź do wrzenia
    •  Dodaj poszarpane liście limonki kaffir, posiekaną chilli, trawę cytrynową i plastry galangalu – ponownie zagotuj 🙂
    • Gdy zupa wrze, dodaj do niej pokrojone mięso z kurczaka, grzyby oraz cukier. Jeżeli używasz na tym etapie dodaj szalotki lub / i cukinię. Gotuj kolejne 4-5 minut
    • Pod koniec dopraw zupę sosem rybnym i sokiem z limonki do smaku.
    • Podawaj z tajską kolendrą 🙂

* Składniki na własną pastę Tom Kha (do ubicia w moździerzu lub zmiksowania w malakserze)

– 5 cm galangalu drobno posiekanego
– 2 papryczki chili typu Bird’s eye drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku posiekane
– trawa cytrynowa 1 łodyga drobno posiekana
– 5 liści limonki kaffir
– skórka z limonki (skórkę z limonki kaffir raczej trudno będzie dostać w naszym klimacie, ale można ją zastąpić skórką z limonki)
– garść liści kolendry (jeżeli uda Wam się kupić taką z korzeniami, to koniecznie użyjcie ich też do przygotowania pasty)

 

W naszym sklepie znajdziecie podstawowy zestaw produktów do przygotowania Tom Khaa Gai w specjalnej promocyjnej cenie :)! Ekonomia sama w sobie a sos rybny i cukier palmowy swobodnie posłużą Wam do przygotowania kolejnych tajskich potraw :)!

W skład zestawu wchodzą:

  • Tajska Pasta do Kokosowej Zupy Tom Kha Gai „Tom Ka Soup Paste” 50g Lobo
  • Tajskie Mleko Kokosowe 85% Ekstraktu z Kokosa Bez Konserwantów „Thai Coconut Milk 85% Coconut Extract” Real Thai 1l
  • Tajski Sos Rybny Premium 77% Ekstrakt z Sardeli Bez Konserwantów „Fish Sauce” 300ml Squid Brand
  • Grzyby Słomiane (Pochwiaki) w Zalewie „Straw Mushrooms” Wyprodukowane w Chinach 425g Spring Happiness
  • Tajski Cukier Palmowy w Krążkach „Palm Sugar Slices” 200g Thai Dancer
  • I oczywiście rarytasowy przepis :)!

Opublikowano w: Kuchnia Tajska

Dodaj komentarz

Musisz byćzalogowany aby opublikować komentarz.