Awokado – Jak wybrać to idealne?

Post z cyklu „porady zakupowe” 🙂 Skoro odradzamy Wam gotowe guacamole, to poradzimy jak kupić możliwie najlepsze awokado, co by sobie przygotować salsę na świeżo!

Jak wybrać dojrzałe awokado?

1. Zwróć uwagę na kolor skórki

awokado Fuerte – skórka musi być idealnie zielona, pozbawiona czarnych plamek (te będą świadczyć o możliwym zepsuciu owocu w środku)

awokado Hass – skórka ciemnofioletowa (zielona będzie świadczyć o tym, że owoc jest jeszcze niedojrzały. „Jeszcze”, bo awokado Hass nie dojrzewa na drzewie a już po zbiorach, zatem po 3-4 dniach skórka w dojrzałych owocach powinna zmienić kolor)

2. Sprawdź „miękkość”

awokado Fuerte – idealne będzie także ani za twarde ani za miękkie – uwielbiam takie porady :), ale spróbuję uchylić rąbka tajemnicy… „Średnia” idealna miękkość to taka, kiedy skórka po naciśnięciu powinna ugiąć się pod palcami, ale odkształcić się z powrotem. Absolutnie nie kupujcie owoców twardych jak kamień – istnieje szansa, że nigdy nie dojrzeją, a mimo to zaczną się psuć!

awokado Hass – ma grubszą skórkę niż Fuerte, więc po naciśnięciu może Wam się wydawać nadal nieco zbyt twarde. Kiedy wybieracie owoce tej odmiany, unikajcie tych, w których palec zapada się w skórkę, jeżeli awokado Hass jest zepsute miąższ uzyskuje gąbczastą strukturę, a cały owoc sprawia wrażenie pustego w środku.

3. Sprawdź kolor owocu pod szypułką

Jeżeli już wybraliście awokado o idealnym kolorze i miękkości, możecie jeszcze upewnić się w swoim wyborze 🙂 Pora na „awokadową wiwisekcję”! Usuńcie delikatnie szypułkę owocu (jeżeli tak się nie da, nie róbcie tego na siłę, Wasz owoc jest niedojrzały, więc po prostu od odłóżcie), kolor owocu pod szypułką pozwoli Wam „zajrzeć do owocu” bez jego otwierania :). Owoc pod szypułką powinien być jasno-zielony, bez ciemnych plamek.

Opublikowano w: Kuchnia Meksykańska

Dodaj komentarz

Musisz byćzalogowany aby opublikować komentarz.