Pulpo a la gallega… czyli kiedy mniej znaczy więcej!

Jak się zapewne domyślacie, najsłynniejsze regionalne danie hiszpańskiej Galicji – Pulpo a la gallega (zwane to częściej polbo á feira) to jedno z moich najukochańszych, hiszpańskich tapas :). Idealny mariaż mięciutkiej ośmiornicy z ziemniakami, w towarzystwie pachnącej oliwy z oliwek – nie wyobrażam sobie nic lepszego!

Doskonale pamiętam, pierwsze Pulpo a la gallega mojego życia… Nie dlatego, że trwała właśnie moja podróż poślubna, ani dlatego, że wówczas od trzech dni nie miałam okazji zjeść dobrej kolacji (naprawdę „turystyczna gastronomia” potrafi zabić doskonałe wakacje), ani nawet dlatego, że przed lokalem ją serwującym stały wielkie gary i Pan, który parzył te morskie piękności we wrzątku.. To po prostu była pierwsza naprawdę miękka ośmiornica jaką jadłam 🙂 Takie chwile warto zapamiętać!

Podobnież najlepszą ośmiornicę po galicyjsku przygotowują pulpeiras z niewielkiej miejscowości O Carballiño – specjaliści w tradycyjnym przygotowaniu ośmiornicy tzw. PULPO A FEIRA DE CARBALLIÑO.

To właśnie w miasteczkuCarballiño, w drugą niedzielę sierpnia, odbywa się festiwal poświęcony ośmiornicy właśnie tzw. „O Carballiño La Fiesta Del Pulpo”. Na ten dzień dzień do małego, galicyjskiego miasteczka zjeżdżają się smakosze z całego świata. Podobnież tego dnia zjada się tu około 50 ton ośmiornicy po galicyjsku.

Jeżeli czekacie na magiczny przepis na Pulpo a la gallega to proszę:

  • ugotować ośmiornicę i ziemniaki, następnie polać oliwą z oliwek i posypać wędzoną papryką 🙂 Taaaaakie proste 🙂

Żeby jednak uniknąć niejasności, tą najprostszą na świecie recepturę ubrałam w stosowne „przepisowe” ramy, ze skłanikami, procesem przygotowania etc. i udostępniam ją poniżej.

Tradycyjny przepis na Ośmiornicę po Galicyjsku / Pulpo a la Gallega / Polbo á Feira

od Rarytasy i Wino

Składniki:

  • 1 ośmiornica  (około 1 kg)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • hiszpańska papryka mielona i wędzona (zależnie od upodobań w wersji łagodnej dulce lub pikantnej picante)

Przygotowanie:

  1. Najpierw ośmiornica, jeżeli kupiliście zamrożonego potwora – rozmrażacie, a następnie oczyszczacie z zanieczyszczeń. Alternatywnie jeżeli Wasza ośmiornica była świeża, najpierw dokładnie czyścice (zanieczyszczenia głównie na mackach), a potem żeby zmiękczyć mięso, wkładacie na noc do zamrażalnika i znów rozmrażacie dnia kolejnego.
  2. Po rozmrożeniu wykonujecie tzw. „straszenie ośmiornicy” (hiszp. asustar al pulpo), czyli trzykrotnie wkładacie ośmiornicę do osolonego wrzątku na kilka sekund i wyciągacie.
  3. Po straszeniu przychodzi pora na gotowanie! Do wrzątku (absolutnie nie może być osolony!!!) wrzucacie ośmiornicę i gotujecie na średnim ogniu około 1/2 godziny. Czas gotowania będzie zależny od tego jak w posiadaniu jak dużej ośmiornicy jesteście. Przyjmijcie, że na każdy kilogram ośmiornicy, trzeba przeznaczyć 30 minut, tym samym 2 kg egzemplarz będziecie gotować okrągłą godzinkę.
  4. Kiedy ośmiornica się gotuje, musicie przygotować ziemniaki, co w zasadzie oznacza, że musicie je umyć, obrać, ugotować i pokroić w plastry.
  5. Ugotowaną ośmiornicę pozostawcie w garnku z gorącą wodą jeszcze 5-10 min. po skończeniu gotowania, a następnie pokrójcie ją w plasterki grubości około 2 cm.
  6. Kawałki ośmiornicy podajemy na talerzu razem z gorącymi plastrami ziemniaków, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i mieloną papryką. Wszystko 🙂 SMACZNEGO!

Opublikowano w: Kuchnia Hiszpańska

Dodaj komentarz

Musisz byćzalogowany aby opublikować komentarz.