Rarytasowy Przepis na Szybki Obiad [Stir Fry z Pak Choi i Grzybami Shiitake]

Smażenie w ruchu… melodyjnie brzmiąca technika kulinarna rodem z zaplecza tradycyjnej kuchni chińskiej, to jeden z moich sposobów jak uratować „dzień bez obiadu”….

Dania typu Stir-fry („Mieszaj i Smaż”) urzekają nie tylko „tempem przygotowania”, ale także chrupkością warzyw i kruchością szybko smażonego mięsa, że o aromatach i smakach sosów nie wspomnę… Niewątpliwą zaletą wszystkich dań w typie stir-fry jest też ich sezonowość! Na woku obok makaronu czy ryżu ląduje to co akurat udało nam się dostać w lokalnym warzywniaku :)!

Rarytasowy Przepis na Stir Fry z Pak Choi i Grzybami Shiitake]

Składniki:

  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 80g suszonych grzybów shiitake* – namoczonych (najlepiej przez noc w zimnej wodzie) i pokrojonych
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 3 cm kawałek świeżego kłącza imbiru – obrany i starty
  • 2-3 pęczki kapusty pak choi (bok choy), pokrojone na 6 części każda
  • 4 dymki, pokrojone na nieco większe kawałki (4-5 cm)
  • 1/4 szklanki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Podgrzej wok na dużym ogniu. Dolej olej arachidowy i dodaj grzyby.
  2.  Shitake smaż przez około 4-5 minut, a następnie dodaj czosnek i imbir.
  3. Jak tylko z patelni poczujesz zapach smażonego czosnku dodaj pak choi. Smaż aż do miękkości – około 2-3 minuty.
  4. Dodaj dymkę, sos ostrygowy i olej sezamowy. Smaż przez około 1 minutę i wyłącz ogień.
  5. Podawaj póki pyszne, cieplutkie i nim zdąży podejść wodą (jak to przy smażeniu kapusty bywa :)) )!

*możecie użyć też świeżych grzybów shiitake około 250g, ale danie będzie mniej aromatyczne i mniej grzybowe (ostatecznie mniej umami :))

Opublikowano w: Kuchnia Chińska

Dodaj komentarz

Musisz byćzalogowany aby opublikować komentarz.