Rarytasowy Przepis na Szybki Obiad [Stir Fry z Pak Choi i Grzybami Shiitake]Smażenie w ruchu… melodyjnie brzmiąca technika kulinarna rodem z zaplecza tradycyjnej kuchni chińskiej, to jeden z moich sposobów jak uratować „dzień bez obiadu”….
Dania typu Stir-fry („Mieszaj i Smaż”) urzekają nie tylko „tempem przygotowania”, ale także chrupkością warzyw i kruchością szybko smażonego mięsa, że o aromatach i smakach sosów nie wspomnę… Niewątpliwą zaletą wszystkich dań w typie stir-fry jest też ich sezonowość! Na woku obok makaronu czy ryżu ląduje to co akurat udało nam się dostać w lokalnym warzywniaku :)!
Rarytasowy Przepis na Stir Fry z Pak Choi i Grzybami Shiitake]
Składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 80g suszonych grzybów shiitake* – namoczonych (najlepiej przez noc w zimnej wodzie) i pokrojonych
- 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 3 cm kawałek świeżego kłącza imbiru – obrany i starty
- 2-3 pęczki kapusty pak choi (bok choy), pokrojone na 6 części każda
- 4 dymki, pokrojone na nieco większe kawałki (4-5 cm)
- 1/4 szklanki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Podgrzej wok na dużym ogniu. Dolej olej arachidowy i dodaj grzyby.
- Shitake smaż przez około 4-5 minut, a następnie dodaj czosnek i imbir.
- Jak tylko z patelni poczujesz zapach smażonego czosnku dodaj pak choi. Smaż aż do miękkości – około 2-3 minuty.
- Dodaj dymkę, sos ostrygowy i olej sezamowy. Smaż przez około 1 minutę i wyłącz ogień.
- Podawaj póki pyszne, cieplutkie i nim zdąży podejść wodą (jak to przy smażeniu kapusty bywa :)) )!
*możecie użyć też świeżych grzybów shiitake około 250g, ale danie będzie mniej aromatyczne i mniej grzybowe (ostatecznie mniej umami :))
Opublikowano w: Kuchnia Chińska
Smażenie w ruchu… melodyjnie brzmiąca technika kulinarna rodem z zaplecza tradycyjnej kuchni chińskiej, to jeden z moich sposobów jak uratować „dzień bez obiadu”….
Dania typu Stir-fry („Mieszaj i Smaż”) urzekają nie tylko „tempem przygotowania”, ale także chrupkością warzyw i kruchością szybko smażonego mięsa, że o aromatach i smakach sosów nie wspomnę… Niewątpliwą zaletą wszystkich dań w typie stir-fry jest też ich sezonowość! Na woku obok makaronu czy ryżu ląduje to co akurat udało nam się dostać w lokalnym warzywniaku :)!
Rarytasowy Przepis na Stir Fry z Pak Choi i Grzybami Shiitake]
Składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 80g suszonych grzybów shiitake* – namoczonych (najlepiej przez noc w zimnej wodzie) i pokrojonych
- 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 3 cm kawałek świeżego kłącza imbiru – obrany i starty
- 2-3 pęczki kapusty pak choi (bok choy), pokrojone na 6 części każda
- 4 dymki, pokrojone na nieco większe kawałki (4-5 cm)
- 1/4 szklanki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Podgrzej wok na dużym ogniu. Dolej olej arachidowy i dodaj grzyby.
- Shitake smaż przez około 4-5 minut, a następnie dodaj czosnek i imbir.
- Jak tylko z patelni poczujesz zapach smażonego czosnku dodaj pak choi. Smaż aż do miękkości – około 2-3 minuty.
- Dodaj dymkę, sos ostrygowy i olej sezamowy. Smaż przez około 1 minutę i wyłącz ogień.
- Podawaj póki pyszne, cieplutkie i nim zdąży podejść wodą (jak to przy smażeniu kapusty bywa :)) )!
*możecie użyć też świeżych grzybów shiitake około 250g, ale danie będzie mniej aromatyczne i mniej grzybowe (ostatecznie mniej umami :))
Opublikowano w: Kuchnia Chińska